19 octubre 2016 // Proposta ciutadana promoguda per la Plataforma Popular No al Pla Caufec-Porta BCN

Al següent Ple Ordinari de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat es decidirà i entrarà a l’ordre del dia la nostra proposta ciutadana on proposem l’aturada cautelar del Pla Caufec fins que s’actualitzin els estudis d’obra i es realitzi una consulta ciutadana a tota la població d’Esplugues i que per primer cop l’Equip de Govern pregunti als ciutadans i ciutadanes d’Esplugues si realment volem aquest model de ciutat i aquest Pla Caufec amb tots els costos i danys que comporta.
(Un cop entrada la proposta ciutadana, els partits polítics del consistori s’hauràn de posicionar i votaran la proposta).

Per això ens trobem el DIMECRES 19 D’OCTUBRE A LES 17:30 A LA PLAÇA SANTA MAGDALENA (DAVANT DE L’AJUNTAMENT D’ESPLUGUES) per entrar al Ple juntes i sense por a exigir que volem decidir sobre el Pla Caufec que tenim dret a opinar i dir la nostra.
I què no volem ni màquines ni ciment. Volem una Collserola Verda i per la gent!

NO AL PLA CAUFEC – PORTA BCN!
ATUREM LES MÀQUINES.

::::::::::::::::::

TEXT DE LA PROPOSTA CIUTADANA

L’any 1991, com a contrapartida del soterrament de les línies elèctriques a la zona de Finestrelles – Can Oliveres, s’impulsà el Pla Caufec-Porta BCN, per tal de compensar el cost de les obres amb requalificacions dels terrenys. El caràcter desproporcionat del Pla, que augmentava en un 780% els metres quadrats a construir en la zona respecte de l’àrea considerada al Pla General Metropolità del 1976, motivà l’oposició veïnal.

pdf-file-symbol

Descarrega la proposta ciutadana en PDF per imprimir la teva!!

El  projecte  fou  promogut  inicialment  per  la  companyia  elèctrica  Fecsa  i  per  la  societat francesa Cauval, i d’aquí el nom inicial de Caufec. Ja aprovat el projecte, foren adquirits per la immobiliària Sacresa, alhora que s’hi incorpora la constructora ACS, prenent després el nom actual de Porta Barcelona.

D’especial impacte visual, són les dues torres de 105 metres d’alçada, alhora que també cal remarcar  l’impacte  econòmic  del  Centre  Comercial  projectat  a  l’àrea  de  Ca  n’Oliveres. Globalment, el Projecte equival al 10% de l’edificació actual de tot Esplugues, aportant-hi 709 habitatges nous.

El projecte suposa un impacte notable en un espai de transició al límit del Parc de Collserola, amb la consegüent pèrdua de diversitat i de zones d’alimentació per a fauna.

Ara, deu anys després de l’aturada del Projecte, en part per l’oposició veïnal i en part per la fallida  d’alguns  dels  promotors,  hi  ha  la  intenció  de  reprendre  les  obres  per  les  parts teòricament més rendibles: Centre Comercial al costat de Ca n’Oliveres i habitatges d’alt standing  en  la  part  més  alta.  Els  beneficis  d’aquestes  operacions  hauran  de  finançar progressivament la totalitat del projecte.

L’experiència  viscuda  amb  la  crisi  immobiliària  ens  ha  ensenyat  el  perill  d’aquestes
operacions que, sense respondre a una planificació sòlida, són més el fruit d’uns interessos a curt termini, que de la ordenació del territori d’acord amb criteris de sostenibilitat i d’equilibri urbanístic.

És per això que els sota signants proposem els següents acords al Ple:

 • Sol·licitar l’aturada cautelar del Pla Caufec-Porta BCN a les administracions competents, pels motius exposats a continuació, alhora que aquests es fan públics a la ciutadania, aplicant-ne les conclusions derivades dels estudis i de les decisions preses en els espais corresponents:
  1.1 Exigir l’actualització dels estudis d’impacte ambiental, viari i social, incloent-hi un
  estudi sobre l’impacte del Centre Comercial en el comerç local d’Esplugues.
  1.2 Formar una Comissió entre les parts interessades per tal d’adaptar el projecte
  urbanístic, d’acord amb la realitat actual d’Esplugues (Promotors, Partits polítics amb representació, Assemblees de Veïns i Veïnes, Plataformes i botiguers i botigueres).
  1.3 Fomentar la informació ciutadana i la participació veïnal en el Projecte Pla CaufecPorta BCN.
  1.4 Realitzar una consulta ciutadana amb una pregunta binària, per tal de conèixer
  l’opinió actual de la població d’Esplugues, envers el Pla Caufec-Porta BCN.
  Comunicar  aquesta  moció  i  els  respectius  acords  a  la  Comissió  d’Urbanisme  de  la Generalitat, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a les Associacions de Veïns i Veïnes, als Botiguers i Botigueres, als Promotors i a la Plataforma No al Pla Caufec-Porta BCN.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *