El 18 de març, tu tries

El 18 de març; verd o ciment? Encara hi som a temps.

El #18Març tu tries; #AixíNo
#RecuperemCollserola

El juny de 1991 – en un procediment opac, com de costum, i amb l’excusa del soterrament de les línies elèctriques d’alta tensió al peu de la muntanya de Sant Pere Màrtir – l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat inicia l’aprovació d’un projecte urbanístic que proposa la modificació del Pla General Metropolità de 1976.

El bategen com a «Pla Caufec», un pla especulatiu que encimenta 40 hectàrees de terreny entre els barris de Finestrelles, al peu de Collserola, i el de Can Vidalet.

Després de sortejar diverses irregularitats, la família Sanahuja, propietària de Sacresa, compra el projecte i li fa un rentat de cara, anomenant-lo Porta Barcelona.

Però com la primera versió del Pla Caufec no disposava de les zones verdes que exigia la llei, l’Ajuntament va cedir als promotors més de 63 mil m2… Obviant que bona part d’aquestes «zones verdes» entren dintre del Parc Natural de Collserola… I ara tenen la barra de catalogar-les com a zona de transició.

Davant d’aquesta aberració que ens encimenta els pocs espais no edificats a Esplugues de Llobregat, la resposta no va trigar a fer-se sentir… Més de 25 anys de lluita no es resumeixen fàcilment…

Les diferents Associacions Veïnals creen la Coordinadora d’Associacions de Veïns contra el Pla Caufec. Intenten dialogar amb l’Ajuntament però aquest imposa el projecte i el veïnat interposa un seguit de contenciosos administratius.

El 2004 la Plataforma Popular contra el Pla Caufec intensifica la lluita al carrer per donar a conèixer i prendre consciència del conflicte. Mobilitzacions de tot tipus que topa amb un govern que posa tots els mitjans al seu abast per silenciar i estigmatitzar l’oposició, fins arribar a les vies repressives.

Multes, identificacions i escorcolls a les entrades dels plens i en altres actes així com agressions, amenaces i detencions policials, en un intent evident de silenciar la protesta.

Així, el 2012 neix Ni Muts Ni a la Gàbia, col·lectiu antirepressiu de suport als encausats per mobilitzacions en contra del Pla Caufec, donant resposta al carrer a 7 anys de processos penals que acaben amb l’absolució de tots els càrrecs.

I ara tornen els voltors.

I l’Ajuntament ho aplaudeix, i segueix prioritzant el negoci del totxo, que ens ha dut a la mal anomenada crisi… I és per això que tornem al carrer, a la lluita contra l’especulació urbanística i per la defensa de Collserola.

Avui, les obres tornen a estar actives.
L’ajuntament imposa un model de ciutat gris i freda.
El centre comercial destrueix el comerç local.
Els pisos de luxe allunyen les famílies i els joves del poble.
Les oficines i el ciment malmeten la zona de transició de Collserola.
És això el que necessita Esplugues?
Algú ens ha preguntat què volem?
Perquè té tanta por, l’Ajuntament, a fer la consulta ciutadana que fa 25 anys que reclamem?

El proper 18 de març sortim al carrer, fem sentir la nostra veu i aturem el Pla Caufec.

El 18 de març; verd o ciment? Encara hi som a temps.

*Vídeo realitzat per l’equip de Poble Rebel

Un comentari a “El 18 de març, tu tries

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *