Carta al president Puigdemont

CAUFEC carta puigdemont a esplugues 15feb17 (5)El migdia del 15 de febrer de 2017 dues veïnes d’Esplugues membres de la Plataforma Popular contra el pla Caufec —lluita veïnal que s’oposa a la construcció d’un pla urbanístic especulatiu a la falda del parc natural de Collserola— han entregat una carta al president de la Generalitat Carles Puigdemont per demanar una consulta ciutadana per tal que el mateix poble tingui a les seves mans el fet de poder decidir sobre la seva ciutat i el model de vida que vol.

_____________________________________________________
Benvolgut President Carles Puigdemont,
Ens adrecem a vostè com a President de la Generalitat de Catalunya en nom de la plataforma contra el Pla Caufec- Porta Barcelona.

Des de 1991 el pla urbanístic Caufec-Porta Barcelona, un projecte que es vol dur a terme a la falda de Collserola a Esplugues de Llobregat, ha patit una forta oposició de veïns i veïnes.

Aquesta oposició no ha rebut del consistori una resposta en forma de diàleg honest fora de declaracions de bones intencions buides de contingut. Es podria dir que ha estat una “operació diàleg” de cara la galeria, poc creïble i que realment no ha portat enlloc.
Per nosaltres establir un diàleg sense que l’ajuntament no vulgui plantejar-se en cap cas consultar a la ciutadania, és un diàleg de sords tan sols destinat a què qui té la paella pel mànec pugui mostrar-se als mitjans com a algú obert a parlar, quan la realitat és totalment la contraria. Ens ensumem que situacions així li resulten familiars.

El debat públic obert i participatiu a la ciutadania sobre el contingut del pla urbanístic ha estat vetat i menystingut pel consistori. Només s’ha plantejat debat en els espais on l’ajuntament té el control informatiu o en l’àmbit institucional on el consistori ha fet prevaldre la seva majoria per decret, sempre negant-se a plantejar qualsevol tipus de plebiscit concret sobre el pla en qüestió.

Per contra hi ha hagut mobilitzacions i fins i tot persones de la plataforma encausades a partir d’incidents derivats d’actes d’oposició al projecte, que han estat resolts amb l’absolució dels imputats pels tribunals.

Des de la plataforma opinem que el pla, que es va iniciar ja en un marc ple d’irregularitats, atempta contra el medi ambient al pretendre urbanitzar la falda de la gran reserva natural de Collserola.

Tal com està plantejat el projecte considerem que la macroconcentració d’oficines, habitatges, hotels i comerços prevista pot produir un col·lapse de trànsit a l’entrada de la vila d’Esplugues, situada recordem en un nus viari estratègic d’entrada i sortida de Barcelona i amb un moviment diari de més de 35.000 persones. Així mateix creiem que el centre comercial afectarà greument al petit i mitjà comerç de la ciutat, que ja subsisteix de manera precària en un context ple de dificultats.

Avui el pla només té permisos i inversors per una petita part del projecte, ja que l’altra ha quedat obsoleta i avui en dia no troba qui el vulgui dur a terme. Recordem que va ser ideat i reformulat abans de l’arribada de l’anomenada crisi. En síntesi, són moltes veus les que diuen que el pla no s’entén en l’actual cicle econòmic.

Aquests, entre d’altres, són els nostres arguments i estem segurs que el consistori i els defensors del pla tindran els seus, també legítims de ser escoltats.

En aquesta carta però no li demanem que es posicioni sobre el pla, sinó que ens ajudi al fet que aquest pugui ser paralitzat, per a fer possible que el poble d’Esplugues sigui consultat de manera concreta sobre la qüestió.

Li demanem que sigui, com a president del nostre país, una veu favorable a fer possible un acte de democràcia que determini quina és la voluntat real dels espluguins i espluguines sobre la qüestió. No creiem que la nul·la presència del pla en els programes electorals dels darrers comicis municipals avali l’actuació de l’actual govern de la via; ans el contrari, la ciutadania mereix poder debatre i parlar.

Si fem una mica de memòria, el fet de procedir de la seva formació política, l’antiga CDC, sobre aquesta problemàtica havia estat sempre oposar-se al Pla Caufec-Porta Barcelona i donar suport i ajuda en moltes ocasions als veïns i veïnes que s’hi oposaven.

Aquesta va ser la tònica del seu partit entre el 1991 i el 2014 (n’hi podran donar fe tots els regidors i regidores electes de la formació durant aquest període de temps) però després de les eleccions del 2015 la seva formació va decidir de forma sorprenent fer un canvi de rumb.

Malgrat que el consistori dirigit pel PSC-PSOE no s’ha mostrat mai gens predisposat a donar cap suport al dret a decidir, ni en l’àmbit local ni en l’àmbit nacional (hem de recordar que la seva militant més coneguda és l’exministre de defensa Carme Chacón), el grup municipal de CDC a Esplugues va optar a entrar al govern municipal en un pacte on la seva formació, ara el PDeCAT, passava a donar suport al Pla Caufec-Porta Barcelona trencant, per tant, amb 25 anys de coherència.

Ens consta que encara avui part de la militància i dels votants d’aquesta formació segueixen essent contraris al Pla Caufec. Ho viuen, per tant amb una forta contradicció i tenen tot el nostre suport.

Fa uns mesos davant la nostra petició d’aturar momentàniament el pla per a fer una consulta, un dels representants polítics del PDeCAT al govern municipal va apel·lar a què estava fora de la legalitat fer-ho.

Sovint es posa com a excusa la legalitat a fi d’amagar la voluntat política per a encarar els conflictes. Nosaltres entenem que els espluguins i les espluguines tenim dret a decidir sobre el que passa a la nostra ciutat. El que reclamem, president, és democràcia. Volem que l’ajuntament tingui la valentia de posar les urnes sobre un tema polèmic que mai ha estat votat de manera directa, sinó que ha estat imposat per decret. Simplement parlar, debatre, dialogar i decidir.

Fa uns dies vostè expressava a les xarxes socials “La democràcia no s’atura. S’obre camí per damunt dels obstacles”. Compartim el seu plantejament. Volem superar els obstacles, volem decidir sobre aquest tema al mateix temps volem decidir sobre tots els temes amb plena llibertat.

Ens agradaria viure en una societat on puguem parlar de tot i on els “governs per decret” siguin cosa del passat. Una societat on els problemes i les discrepàncies polítiques es resolguin, pel diàleg, per les urnes i no a través de l’autoritarisme disfressat de legalitat.

Gràcies per la seva atenció. Esperem que ens podrà ajudar, sent una veu favorable a la defensa del nostre dret a decidir sobre aquest tema en concret i sobre tots els altres que afectin la nostra ciutat i al nostre país.

Atentament

Plataforma contra el Pla Caufec-Porta Barcelona

15 de febrer de 2017

3 comentaris a “Carta al president Puigdemont

  1. Els veïns i veïnes de Finestrelles són com els veïns de la Gran Via, que van aconseguir salvar el xalet Golferichs, sentenciat a mort per la constructora Nunez i Navarro. Són valents, no tenen por d’enfrentar-se, a ningú i estic segura que aconseguiran aturar aquesta bogeria. Estic amb vosaltres!!!!!!!!!!

  2. Me parece muy bien la carta.Creo que los cidadadanos deberiamos manifestarnos solicitando un referendum al respecto.Si nos quejamos, con razon, que en Catalunya no nos dejan hacer un referendum lo que no puede ser es que en nuestro municipio ocurra lo mismo.

  3. Resulta impossible dir-ho més clar i contundent: un cop més es tracta de democràcia. Esperem que el seu suport no s’ acabi en el punt on conflueixi amb els interessos de la banca. Endavant companyes i companys. Com deia Danton: audàcia, més audàcia i sempre audàcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *